Unirea PrincipatelorRomâne- un pas mic spre Marea Reîntregire

Tip de activitate: Evenimente din Calendarul activităţilor educative – exemple: Zilele școlii, Ziua Educației, Ziua Națională a României etc


Activitatea de astăzi și-a propus să celebreze unul din momentele cheie în apariția statului național român, unirea Principatelor Române din anul 1859. Această zi a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „mărunțiți” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.
Activitatea a constat în vizionarea două filme documentare legate de importanța zilei de 24 ianuarie și prezentarea celui care a fost artizanul acestui moment, Alexandru Ioan Cuza. Au urmat discuții în legătură cu documentarele vizionate solicitându-se celor prezenți opinii despre importanța celebrării unor asemenea momente istorice.
prof. Nicodim Andrei