România în sărbătoare





În fiecare an, la sfârșitul lunii noiembrie, Colegiul Tehnic Al. I. Cuza- Suceava îmbracă haina de sărbătoare, pentru că împreună : elevi, profesori și părinți au motive de bucurie, retrăind evenimente care le dau puterea de a clădi mai departe viitorul.
Și pentru că prima zi de aleasă simțire este 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, anul acesta și-au dat mâna filologii cu economiștii, mecanicii cu esteticienii, electrotehniștii cu umaniștii și au dat viață activităților din cadrul proiectului ROMÂNIA ÎN SĂRBĂTOARE, coordonat de doamna consilier educativ prof. Huțu Monica. Un motiv de bucurie în plus a fost prezența în mijlocul elevilor a doamnei inspector Filipiuc Beatrice care le-a vorbit elevilor atât despre Marea Unire, cât și despre Sfântul Andrei, ocrotitorul colegiului din cartierul Burdujeni, în care sute de adolescenți își formează personalitatea și își găsesc drumul potrivit în viață.
Uneori judecaţi prea aspru, alteori catalogaţi în diverse moduri, românii sunt gospodari, plini de viaţă, isteţi şi creativi. Aşa i-au văzut şi descris pe conaţionalii lor, elevii Colegiului Tehnic “ Alexandru Ioan Cuza” , care într-o atmosferă caldă au aniversat Ziua Naţională a României.
Pentru două ore, zeci de elevi au fost alături de colegii artişti – Lavinia Corhan, Clim Ionela, Balan Andreea şi grupul ”Licuricii” care au cântat muzică folk și melodii populare alături de trupa de dans a liceului şi mai ales de concurenţii din cele 11 clase, care s-au înscris la concursul ”Românii la ei acasa!”. Cei din urmă au fost cei dintâi, pentru că au adus spre degustare produse tradiționale românești încununând astfel starea de bucurie. Standurile, pline de obiecte care cu siguranţă ar fi stârnit invidia unor muzee de profil, de produse culinare, care mai de care mai îmbietoare ca aspect şi miros au impresionat juriul. Aceeaşi impresie au lăsat-o şi costumele populare ale participanţilor, a căror frumuseţe nu a fost estompată de trecerea anilor.
Juriul constituit din doamna inspector Filipiuc Beatrice, doamna director Alionte Gabriela și Mazarache Nicoleta, din partea Consiliului Elevilor a avut o misiune aproape imposibilă, aceea de a desemna câştigătorii.
Pentru că cei implicaţi în această activitate s-au dovedit a fi păstrători ai comorilor de cultură şi de tradiţii ale românilor, juriul i-a desemnat câştigători pe toţi membrii celor 11 echipaje. Aşa a şi fost! Toţi am câştigat ceva – elevii au intrat în contact cu aceste elemente de cultură, profesorii pentru că în ei a reînviat speranţa recuperării acestei generaţii, noi toţi pentru că în acest mod ne-am reafirmat apartenenţa la o Românie altfel decât o doresc unii oglindită în ochii străinătății.
A fost un nou eveniment de suflet pentru Colegiul Tehnic “Al. I. Cuza”din Suceava, Colegiu care de ani de zile este sinonim cu performanţa indiferent de ce forme îmbracă ea - cel mai mare procent de promovabilitate la examenul de bacalaureat, dintre colegiile tehnice, elevi admişi la universităţi de prestigiu din ţară sau premii obţinute la concursurile şcolare, cele pe meserii sau sportive de la nivel judeţean sau naţional.


                                                                                                                                       prof. Elena Ignat

                                                                                                                                  Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava