Marii matematicieni ai timpurilor 📜

 10 ianuarie - "Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii"

Cu prilejul acestei importante zile - Ziua matematicii, informaticii şi ştiinţelor naturii - elevii claselor a IX-a C, a IX-a  E şi a X-a C au prezentat numeroase şi valoroase informaţii privind viaţa şi activitatea mai marilor matematicieni români:

  1. Euclid - este considerat părintele geometriei, iar marea sa lucrare "Elemente" este una dintre cele mai mari lucrări ale matematicii din istorie. 

  2. Pitagora - matematician grec, este considerat unul dintre cei mai mari, este cunoscut de asemenea pentru că a fondat "Şcoala pitagoreică". Numele lui este menționat și în legăturã cu binecunoscuta teoremã în trigonometrie

  3. Arhimede - învăţat grec, considerat ca fiind cel mai mare matematician si fizician al antichităţii. Contribuţiile lui cele mai importante în stiinţă sunt cele din domeniul matematicii şi mecanicii.

  4. Leonhard Euler - a lăsat cele mai importante lucrări în diverse domenii ale matematicii, mecanicii, fizicii, astronomiei și o serie de științe aplicate. Euler a legat prima dată analiza, algebra, trigonometria, teoria numerelor și alte discipline într-un singur sistem și a adăugat multe dintre propriile sale descoperiri.

  5. Thales din Milet - a fost un filozof grec presocratic, care a contribuit la dezvoltarea matematicii, astronomiei, filozofiei.

Pe diferite planşe, frumos şi ingenios pregătite, elevii au prezentat un scurt istoric al marilor matematicieni, o teoremă sau un rezultat enunţat de fiecare matematician şi o aplicaţie în care teorema sau rezultatul respectiv sunt folosite.

Fișa Activității

profesori: Emanuela Ungurean

Paula Cusiac

Oltița Sbiera

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava