Azi e despre nevoi, mâine despre dorinţe!

 💰Elevii claselor a IX-a A, a IX-a E şi a XI-a C au sărbătorit anticipat ZIUA INTERNAŢIONALĂ A EDUCAŢIEI FINANCIARE (11 aprilie) printr-o activitate plină de entuziasm în cadrul căreia elevii s-au familiarizat cu definirea conceptului de EDUCAŢIE FINANCIARĂ, cu terminologia  financiară şi economică de bază şi au deprins tehnici de gestionare atentă şi corectă a banilor pentru satisfacerea nevoilor de azi şi a dorinţelor de mâine

 💰Educaţia financiară reprezintă capacitatea de a gestiona corect veniturile și cheltuielile pentru a avea o viață stabilă, din punct de vedere financiar. În același timp, oamenii educați financiar țin cont și de planurile pentru viitor (studii, concedii, vârsta de pensionare), planifică investiții pe termen mediu și lung, au capacitatea de a lua cele mai bune decizii în ceea ce privește utilizarea resurselor personale.

       💲- Activitatea, care face parte din proiectul ABILITĂŢI DE VIAŢĂ PENTRU O STARE DE BINE ŞI SUCCES (proiect coordonat de către prof. consilier şcolar Cazacu Laura), debutează cu o prezentare Power Point în care se defineşte conceptul de EDUCAŢIE FINANCIARĂ. Banca Naţională a României a pus la dispoziţie o serie de videoclipuri animate, “Educație financiară cu Ana și Radu”, un produs educational care oferă elevilor, într-o manieră accesibilă și atractivă, explicații despre rolul băncii centrale, precum și noțiuni financiare și economice de bază: banii şi inflaţia, veniturile şi cheltuielile, cererea şi oferta, economisirea şi nu în ultimul rând utilizarea cardului bancar. 

       💲- Elevii vor prezenta planşele pregătite. Planşele evidenţiază diferenţa dintre NEVOI şi DORINŢE, diferenţă care este explicată într-o altă prezentare POWER POINT pe baza unor informaţii puse la dispoziţie de către Asociaţia de Supraveghere Financiară (asfromania.ro  → https://edutime.ro/).

       💲- Activitatea continuă cu numeroase detalii despre cele mai des întâlnite tipologii de fraudă (carduri Bancare : Skimming și Phishing, Online banking: Malware, Social engineering: Metoda accidentul ...https://www.educatiefinanciara.info/all-project-list/cum-previi-frauda/), precum și câteva sfaturi utile pentru două întrebări importante: Cum să previi un caz de fraudă? si Ce trebuie să faci când ai fost victima unei fraude? 

       💲- Plecând de la toate informaţiile diseminate, elevii vor juca un joc KAHOOT (https://create.kahoot.it/details/25352bdf-fd3b-420b-bf2b-d2c771589546) şi vor constata dacă sunt pregătiţi pentru a-şi gestiona corect banii atât pentru nevoile de azi, cât şi pentru dorinţele de mâine.

       💲 - Activitatea se încheie cu prezentarea de planşe (altele decât cele de sus) pentru consolidarea şi înţelegerea unei bune educaţii financiare.

           

FIȘA ACTIVITĂȚII

 Prof. Emanuela Nicoleta Ungurean

            Prof. Cusiac Paula

            Prof. Oltiţa Sbiera