#Ziua mondială a numărului Pi #HappyPiDay

 Pe 14 martie, comunitatea mondială a pasionaţilor de matematică şi ştiinţe sărbătoresc numărul Pi. Celebrată în mod logic la această dată (3.14, formatul american al datei), ziua Pi le dă ocazia iubitorilor ştiinţelor exacte să dea curs liber pasiunii lor pentru valoarea 3,14.


Matematicienii au încercat de-a lungul timpului să identifice tot mai multe zecimale ale numărului Pi. Arhimede a descoperit primele două zecimale în secolul al III-lea î.e.n. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute.

Lăsând la o parte rolul său major în ştiinţele exacte, Pi este de asemenea singurul număr:

                      * care a inspirat propriul său gen literar, "pilish" ( lungimea cuvintelor dintr-o propoziţie este determinată de zecimalele lui Pi);

                      * care a devenit o metaforă pentru misterele matematicii, fiind glorificat în multe feluri, inclusiv printr-un cântec interpretat de Kate Bush, un film regizat de Darren Aronofsky şi un parfum lansat de casa Givenchy;

                      * care este sursa de inspiraţie a unei competiţii sportive: Memorarea Pi, în cadrul căreia participanţii trebuie să recite din memorie cât mai multe zecimale ale numărului Pi. 

Scrierea de texte în genul literar "pilish" şi competiţiile de memorare reprezintă metode tradiţionale de sărbătorire a Zilei Mondiale a Numărului Pi, însă cele mai populare activităţi implică de obicei degustările de plăcinte, preparate cu această ocazie în formă circulară. În Statele Unite, unde Pi Day are cea mai mare vizibilitate, magazinele marchează această zi specială adoptând preţul special de 3,14 dolari pentru o plăcintă.

O altă coincidenţă fericită constă în faptul că 14 martie reprezintă de asemenea ziua de naştere a lui Albert Einstein.

Împreună cu elevii clasei a X-a B am diseminat toate aceste informaţii, am discutat pe baza lor şi am finalizat activitatea cu o mare poftă de "pie".


FIȘA ACTIVITĂȚII

Prof. Emanuela Nicoleta Ungurean

Colegiul Tehnic "Al. I. Cuza", Suceava


Despre ziua Pi.