19+1 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor

 

Școala s-a mutat în mediul online, dar educația continuă.

Împărtășind această credință, prima săptămână din Campania  ”19+1  Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”, s-a desfășurat firesc cu activitățile programate.

În cadrul temei : Prevenirea violenței și abuzului sexual asupra copiilor, doamnele profesoare Corina Baida, Simona Dobrincu, Adina Jipa și Loredana Irimiciuc au pregătit materiale în format ppt. și au organizat dezbateri, în mediul on-line, în paralel la clasele a X a B, a XI a  A I.p. , a X a C și a X a D I.p. 

Consultând statisticile publice de pe site-urile, care se ocupă de protecția copiilor, analizând fenomenul, dar preluând și din informațiile  de pe FICE Romania, doamnele profesoare au adus în fața elevilor, realități dureroase, dar mai ales contexte în care aceste coșmaruri se transformă în realitate. Dezbaterile au condus la câteva concluzii,pe care elevii le-au făcut cunoscute cu o maturitate de admirat  - ” abuzul sexual și violența schingiuiesc sufletul unui copil, pe viață” 

  Prevenirea agresiunii, a fost următorul pas făcut în această campanie. A fost rândul elevilor de la clasa a Xa A, aflați sub îndrumarea doamnei profesoare Șandru Claudia, să analizeze problematica, să caute soluții, să pună sub semnul creativității chiar și o temă atât de sensibilă. 

Desenul, jocul de rol, exprimarea propriei păreri, au făcut abordabilă tema și chiar mai mult s-au putut stabili câteva indicii de comportament ale celor care au suferit astfel de traume și pe care, cei din jur le pot observa, întinzând astfel o mână de ajutor celui aflat într-o situație dificilă.

Uneori rădăcina tuturor abuzurilor și violențelor asupra copiilor, se găsește în neglijarea acestora. Din acest unghi de vedere a abordat tema Prevenirea neglijării, domnul Epure Marius la clasa a IX a B I.p. După un scurt istoric al preocupărilor în acest domeniu și o privire comparativă asupra situației în lume, cu accent pe legislație, dezbaterile s-au concentrat pe cauzele și efectele pe termen lung, asupra copiilor, a acestui fenomen îngrijorător.

FIȘA ACTIVITĂȚII

prof. Monica Huțu

Consilier Educativ