EMINESCU ȘI ȘTIINȚELE

 Au participat fizic elevii claselor a IX-a B, a X-a B, a X-a D, a IX-a B I.P., a XI-a A I.P., a XI D I.P. cât și online pe classroom elevii claselor a IX-a A, a IX-a B, a IX-a C I.P., a X-a B, a X-a D, a XI-a B, a XI a I.P, A XI B I.P., a XI-a C, I.P, a XI-a D I.P. 

Au participat fizic prof. Dir Arganisciuc Ovidiu – Ștefan, dir. Prof. Buculei Loredana- Maria, prof. Huțu Monica, prof. Smolnicki Angela, prof. Arhire Lucian, prof. Marian Sergiu și prof. Grigore Ionela. 

Au fost vizionate diferite filmulețe ce au ca bază creația lui Eminescu în interpretări ale unor actori celebri ,  „Luceafărul” – prima strofă– în 14 limbi, „Melancolie”, „Numai poetul”, „Între nouri și-ntre mare”,etc. , dar și videouri cu melodii pe versurile acestuia ( „Scrisoarea III” – Ektro,  „Pe lângă plopii fără soț” – Andreea Vasile, „Glossă” – Cedry2k, „Floare albastră” , „De ce nu-mi vii” – Julia Marcan, „Și dacă” – Petruș Scutelnicu,etc. ). 

Elevii care au realizat câte o prezentare power point intitulată „Eminescu și științele” au fost premiați:  Bolohan Andreea (IX B) - premiul I și Ciobanu Maria ( XI A I.P.) – premiul al II-lea. Atât elevii cât și profesorii au participat la un concurs, printre probe menționez recunoașterea unor poezii, continuarea unor versuri, întrebări de cultură generală – Eminescu și științele, corespondența dintre strofe din Luceafărul  în limbile română și italiană. Elevul Crăciun Eric ( X D) a luat premiul I la acest concurs. De asemenea a fost vizionat un video pe youtube, “Eminescu și Einstein. Legătura dintre ei”, realizat de fizicianul Cristian Presură și care a fost foarte apreciat de elevi. Printre preferințele elevilor se află la loc de cinste „Luceafărul”. Elevii au avut posibilitatea de a urmări postările pe classroom și de a selecta preferințele lor. S-a realizat și o mică expoziție de desene în creion.

Activitatea a urmărit să scoată în evidență nu doar geniul lui Eminescu în domeniul literaturii, ci și unele preocupări ale acestuia în domeniul științelor, lucru mai puțin cunoscut de către elevi. S-a evidențiat interferența și complementaritatea între știință și cultură. 


FIȘA ACTIVITĂȚII


prof. Ionela Carmen GRIGORE

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava