Campania C.O.P.I.L. - campanie antitrafic

 Săptămâna de combatere a traficului de persoane a debutat la Colegiul Tehnic „ Alexandru Ioan Cuza”, Suceava cu descoperirea ghidată a mesajului campaniei „ Siguranța ta nu e o joacă”. 

Elevele din clasa a IX-a A I.P. au explicat ce înțeleg ele prin antitrafic, având ca și motto ,,Doar alături de oameni de încredere”. Astfel, au pregătit și prezentat două lucrări sugestive :   ,,Copacul încrederii” (mesaje, citate scrise pe frunze colorate) și ,,În cine să avem încredere” (desene sugestive ale operaționalizării noțiunii ,,încredere”).

C.O.P.I.L....departe de trafic și exploatare”, acronimul deslușit de către doamna inspector de specialitate Laura Stadler, a creat un dialog real între cei 70 de elevi participanți la întâlnire și reprezentanta ANITP. Ce poate crea un mediu mai sigur și mai protector pentru copiii/adolescenți, dacă nu CUNOAȘTEREA, OCROTIREA, PREȚUIREA, INFORMAREA și LIBERTATEA?

Cazuistica prezentată prin intermediul unor declarații ale victimelor acestui flagel, a avut menirea de a atrage atenția tinerilor cu privire la anturaj, încrederea oarbă în oamenii de o factură îndoielnică, ușurința cu care comunică prin intermediul internetului cu persoane despre care nu știu mai nimic etc. 

O lecție dură despre o realitate ce nu poate fi cosmetizată, a declanșat reacția celor prezenți, care au transmis mesajul lor în cadrul acestei campanii: 

„Oamenii sunt ființe, nu o marfă!  Ei au inimă, sentimente, frici, amintiri...”

Doamna Oana Huțanu, asistent social din cadrul DGASPC, Suceava, a evidențiat nevoia de sprijin și ajutor a celor aflați în situații de viață problematice, ceea ce îi face deosebit de vulnerabili, posibile victime ...


FIȘA ACTIVITĂȚII


Profesor Consilier Școlar

Mihaela-Laura Cazacu