Eco - Școala


Bradul de Crăciun

Crăciunul înseamnă iesle, colinde, lumânări, vâsc, portocală, Moș Crăciun, Pomul de Crăciun, liniște în suflet și iertare. Cu bucurie, ca în fiecare an la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava se sărbătorește Nașterea Domnului. Și de astă dată, în holul principal al colegiului domnește bradul de Crăciun. Elevii claselor a IX-a A, a IX-a D IP,a X-a E și a IX-a B IP împreună cu doamnele profesoare Șvarț Mihaela, Ungurean Emanuela, domnul profesor Șvarț Ovidiu și coordonatorii Programului Eco Școala Gula Mihaela și Cazan Luminița-Magda au realizat în data de 19.12.2024 un altfel de brad. Inventivii elevi și ai lor dascăli, în construirea Bradului de Crăciun, au folosit materiale reciclabile. Forma finală a pomului nostru atrage atenția prin unicitate și mișcările rotative ne reamintesc de fiecare dată că anul 2024 este gata să-i facă loc noului an, 2025.










Prof. coordonatori,  
Cazan Luminița-Magda
Gula Mihaela Laura

 

Când apa te inspiră și omenirea te dezamăgește!
Sunt zile în care, perfecțiunea naturii îi îndeamnă pe mulți dintre noi, măcar la un scurt moment de reflecție. Întrebări multe aleargă prin mintea noastră: " Generația următoare va mai beneficia de resursele de apă"?, Răsfățul unui pahar de apă rece în zilele însorite de vară, va mai fi posibil? Vom mai avea cu ce răcori fruntea vreunui bolnav?"...
Aceste întrebări și multe altele ne-au trecut prin minte, încă din octombrie 2023, când am vizitat Muzeul Laborator " Inspiria",din apropiere de Moss ( Norvegia) în cadrul unui proiect Erasmus+.
 Printre exponate am descoperit o machetă, un imens robinet din care "curgeau" pet-uri. O proiectare în viitor a nepăsării noastre.
Am decis ca o astfel de machetă să fie găzduită și de școala noastră și astfel, în săptămâna 19-13.05.2024 am trecut la treabă.
„Meșteri" au fost elevii clasei a XI a C, coordonați de elevul Denis Ghincul, doamnele profesoare Huțu Monica, Crăciun Alina Mirela și domnul professor Muraru Alexandru. 
Care a fost rezultatul eforturilor elevilor, se poate vedea , ce impact va avea asupra întregii comunități școlare, rămâne de văzut!










 

RESPONSABILI PENTRU A TRĂI ÎNTR-UN MEDIU MAI CURAT

Nevoia de a fi mai responsabili pentru a trăi într-un mediu mai curat, pentru a respira aer mai curat, pentru a avea o viață mai sănătoasă ne-a mobilizat și astfel, în data de 25. 04.2024, elevii claselor a XI-a C, a XII-a C și a X-a B IP au curățat spațiile verzi din curtea școlii, au sădit flori și au participat la o expoziție de mesaje prin care și-au exprimat gândurile motivante pentru natură, pentru PLANETA PĂMÂNT. Elevii au fost coordonați de profesorii Huțu Monica, Crăciun Alina, Popovici Radu și Cazan Luminița-Magda. 











 


FORME DE ENERGIE

În data de 27.03.2024, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, a fost gazda reprezentanților Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarele Suceava. 
Prezentarea făcută de specialiștii domeniului a captat atenția elevilor prin informații aduse despre sursele electrice convenționale, dar mai ales despre noile tehnologii, care duc la economisiri substanțiale de natură energetică și totodată financiară. 
De asemenea, și elevii colegiului au evidențiat preocuparea lor cu privire la modalitățile prin care consumul energetic este redus la unitatea noastră școlară. 
La activitate au participat elevii claselor XI C, XII B, X E ȘI X A IP, Doamna director adjunct Buculei Loredana, și domnii profesori Huțu Monica, Pîslariu Lăcrimioara, Macovei Cristina, Muraru Alexandru, Cernușcă Dumitru și Cazan Luminița-Magda.

Prof. coordonatori,  
Cazan Luminița-Magda












ZERO DEȘEURI!

 În data de 13.11. 2023, elevii claselor a XII-a C, a XI-a A, a XII- a B, a IX-a C, a X-a D ÎP , a XI-a B, coordonați de domnii profesori Cazan Luminița-Magda, Chifan Silvia, Crăciun Alina, Rebei Marian, Ungurean Emanuela, Baida Corina, Gașpar Loredana, Dobrincu Simona, Șandru Claudia, au participat la activitatea „ZERO DEȘEURI!”. 
Activitatea s-a desfășurat în curtea Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, cât și în zona Dedeman – Carrefour din cartierul Burdujeni, perimetre care au fost curățate și descongestionate de deșeuri. 
Astfel, elevii și-au exprimat  interesul pentru protecția mediului, pentru îmbunătățirea stilului de viață sănătos. 
Prin participarea lor, elevii au devenit cel mai bun vector de transmitere a valorilor ECO, sensibilizându-și colegii care nu au fost prezenți, dar și o serie de trecători, membri ai comunității locale. 
Prof. coordonatori,  
Cazan Luminița-Magda
Crăciun Mirela-Alina