ABILITĂȚI de VIAȚĂ - Cum facem față adicțiilor ?

 Se continuă seria activităților în cadrul proiectului educațional ,,ABILITĂȚI de VIAȚĂ ... pentru o stare de bine și succes ...” cu discutarea noțiunii de ,,adicție” și găsirea unor strategii personalizate de stil de viață sănătos.

În data de 27 noiembrie 2023, elevii din clasele IX A I.P., IX B I.P., IX D I.P., IX A, IX B și IX C au încercat să argumenteze necesitatea unui stil de viață sănătos, au enumerat tipuri de activități benefice pentru trup, minte și suflet și au realizat stiluri proprii de copy-ing pentru diferite forme de distres.

JOCUL de ROL i-a invitat să conștientizeze secvențe de viață cotidiană și au previzualizat pericolele ascunse, iar materialul tip PPT, precum și filmul didactic urmărite sub îndrumarea d-nei prof. consilier școlar, au conturat noțiunile în discuție și au dat o în formă științifică discuțiilor.

Invitatul activității, d-ra medic Anca Stroescu din cadrul DSP, Suceava, partener în acest proiect, a argumentat importanța găsirii unui sistem propriu de copy-ing atunci când stresul pozitiv atinge alte cote și devine stres negativ, toxic. Lupta cu distresul este permanentă, deoarece viața, în ansamblul său, are multe variabile care ne scot din zona de confort.

Persoanele devin vulnerabile și pot dezvolta adicții. Mecanismul neuronal are la bază un sistem foarte simplu - eliberarea de endorfine, care se transformă destul de repede într-o falsă plăcere și un întreg mecanism disfuncțional - adicția - de ecrane, jocuri video, jocuri de noroc, substanțe.

Elevii au înțeles că starea lor de bine este o responsabilitate a fiecăruia dintre ei și că situațiile problematice pot găsi o ajustare și, chiar o rezolvare, apelând la specialiști. Foarte benefice sunt terapiile la care poate apela orice dorește, dar cu determinare : diferite forme de sport, activități comunitare și de voluntariat ș.a.




  Despre adicțiile sociale nepotrivite, elevii au aflat într-o serie de alte două activități, desfășurate la clasele IX B și IX A I.P., în data de 11 decembrie 2023. Sub îndrumarea d-nei profesor consilier școlar, elevii au discutat despre ce înseamnă o relație interumană sănătoasă și armonioasă, și când aceasta devine una nepotrivită pentru ei.

În urma vizionării filmului didactic, elevii au realizat diferențele dintre noțiunile : ,,colegialitate”, ,,amiciție”, ,,prietenie”, ,,dragoste”, ,,iubire”.

Apoi, invitată la activitate, d-na asistent social Mihaela Pintilie, reprezentanta Asociației IOCHEBED, partener în proiect, a explicat cum o relație interumană nesănătoasă se transformă într-o adicție toxică, făcând mult rău adolescenților. S-a pus mult accent pe valorizare personală și pe semnele care arată clar cum o relație nepotrivită nu numai că rănește, dar lovește mult în stima de sine și persoana se poate manifesta difuncțional emoțional și comportamental.

Grija fiecăruia dintre noi este să ne menținem pozitivi, cu aceeași bucurie de viață, să păstrăm în preajma noastră doar acele persoane cu un set corect de valori, care să ne influențeze în bine existența și să ne sprijine în devenirea noastră.



                                                                                        Profesor consilier școlar,

                                                                                          Mihaela-Laura Cazacu