Săptămâna educației globale - PACEA

     Săptămâna 13-19 noiembrie 2023 s-a desfășurat sub semnul „Păcii” a nenumăratelor conotații pe care acest deziderat le poate avea.

      Pe 14 noiembrie 2023, colegiul nostru l-a avut ca invitat pe Dominique Lefèvre, preşedintele Asociaţiei Terralbastra din Paris, care a susţinut în faţa elevilor şi a profesorilor o conferinţă, având ca temă „dezvoltarea durabilă”.  




    Dezvoltarea durabilă este o condiție a asigurării păcii. Predictibilitatea resurselor de apă, de hrană, a celor de sol etc., poate însemna o viață tihnită. Absența acestor resurse sau a altora esențiale dezvoltării unor ramuri industriale, poate produce dezechilibre în planul relațiilor internaționale și implicit poate duce la declanșarea războiului.

    Despre responsabilitate și responsabilizare a fost vorba în acestă conferință organizată în parteneriat cu  Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Suceava şi Alianţa Franceză din Suceava, dar mai ales despre ce poate face fiecare din noi în sensul prezervării resurselor necesare vieții. 

    Îndemnul de a reflecta la obiceiurile noastre cotidiene și dialogul real ce s-a stabilit între invitat și cei prezenți în sala de festivități a colegiului, au contribuit la reușita evenimentului.

https://m.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2023-11-15/Conferinta-despre-dezvoltarea-durabila-la-Colegiul-Tehnic-Alexandru-Ioan-Cuza-Suceava?fbclid=IwAR1SG56rLhCoCERhWbvZsv65_Joo0812-DVSP90eCNyBmZ_i-tGPNI7PPHk

    Vineri 17 noiembrie 2023, a fost realizată expoziția de lucrări plastice, sub același titlu „ PACEA”, cu lucrări realizate de elevii din clasele IX A I.p., IX B, X A, B și C, XII A și B.

 




    Am încheiat „Săptămâna educației globale” în compania Clubului de debate, care prin premisele și argumentele prezentate, ne-au convins de o realitate, care nu poate fi contestată. Pentru a fi pace, nu este suficient să adopți o poziție de nepăsare, de acceptare, de ignorare...mai mult, pacea nu este un dar!     Pacea presupune efort, înțelegeri, compromisuri, răbdare... un adevărat „arsenal” de virtuți!









Nu există un drum spre pace. Pacea este drumul!

Mahatma Gandhi